Close Menu
  • Na święta
  • Śniadanie
  • Zupy
  • Desery
    • Ciasta
  • Dodatki
    • Sałatki i surówki
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Porady
Facebook X (Twitter) Instagram
dziewczynakucharza.pldziewczynakucharza.pl
  • Na święta
  • Śniadanie
  • Zupy
  • Desery
    • Ciasta
  • Dodatki
    • Sałatki i surówki
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Porady
dziewczynakucharza.pldziewczynakucharza.pl
Jesteś tutaj:Strona główna » Zupy » Zupa cebulowa
Wegetariańskie

Zupa cebulowa

MarysiaMarysia2025-06-07Brak komentarzy
Skocz do przepisu Wydrukuj przepis

Zupa cebulowa to taki przepis, który robi dobrze nie tylko żołądkowi, ale i duszy. Aromatyczna, rozgrzewająca, delikatnie słodka od karmelizowanej cebuli i lekko wytrawna dzięki winu i bulionowi – prawdziwy francuski klasyk. A do tego grzanka z ciągnącym się serem… No serio, o mon dieu!

U mnie w domu zupa cebulowa pojawiła się po raz pierwszy w listopadzie – był deszcz, zero słońca i zero nastroju. Ale wystarczyła godzinka, kilka cebul i trochę cierpliwości przy mieszaniu, żeby w kuchni zrobiło się jak w bistro pod wieżą Eiffla 🌧️🍷

I chociaż cebula brzmi zwyczajnie, to dobrze zrobiona zupa cebulowa to czysta poezja smaku. Kluczem jest cierpliwe karmelizowanie cebuli, dobry bulion (warzywny lub wołowy) i koniecznie – zapieczona grzanka z serem. Serio, bez tego ani rusz!

Zupa cebulowa

Szybka, prosta i wykwintna francuska zupa cebulowa
Rodzaj Wegetariańskie, Zupa
Kuchnia Francuska
Słowo kluczowe Danie na ciepło
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 20 minuty minut
Porcje 8 osób
Kalorie 200
Koszt 40 zł

Składniki

Zupa

  • 1 kilogram cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gramów masła
  • 500 mililitrów bulionu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe

Grzanki

  • 1 bagietka pszenna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 gramów parmezanu lub innego twardego sera

Instrukcje

  • Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki
  • W garnku rozpuszczamy masło
  • Do rozpuszczonego masła wrzucamy cebule i czosnek, smażymy na małym ogniu
  • Po około 30-40 minutach, gdy cebula zmięknie i będzie przezroczysta, dodajemy sól i liść laurowy
  • Dodajemy zioła prowansalskie
  • Dolewamy bulionu i gotujemy przez 30-40 minut
  • Po tym czasie cebula powinna się rozpadać, a wszystkie smaki powinny być połączone
  • Przygotowujemy grzanki
  • Podajemy zupę wraz z grzankami

Propozycje podania zupy cebulowej

Z zapiekaną grzanką i serem

Klasyka: kromka bagietki lub chleba, na niej gruba warstwa startego sera (gruyère, ementaler, mozzarella), zapieczona na złoto. Wrzuć do zupy i pozwól, by ser się cudownie ciągnął.

Z chrupiącym pieczywem i masłem czosnkowym

Nie chcesz zapiekać? Po prostu podaj zupę z ciepłą bagietką i masłem czosnkowym – prostsze, ale nadal efektowne.

Z kieliszkiem wytrawnego wina

Zupa cebulowa i kieliszek czerwonego lub białego wytrawnego wina to duet doskonały – idealny na romantyczną kolację albo wieczór dla siebie.

Ziołowa nuta – z tymiankiem i natką

Dodaj świeży tymianek do cebuli podczas smażenia, a natkę pietruszki posyp po wierzchu – zupa zyska aromaty i świeżość.

Z dodatkiem mięsa – dla głodomorów

Podsmażony boczek albo kawałki duszonej wołowiny mogą zamienić klasyczną wersję w bardziej sycącą, obiadową wersję. Dobrze pasuje też do zapiekanych żeberek!

Najczęstsze pytania o zupę cebulową:

Jaką cebulę najlepiej użyć do zupy cebulowej?

Najlepsza będzie zwykła żółta cebula, ale możesz dorzucić trochę czerwonej lub szalotki dla słodszej i bardziej złożonej nuty. Im dłużej ją karmelizujesz, tym lepiej!

Czy muszę używać wina?

Nie musisz, ale warto – białe lub czerwone wytrawne wino dodaje głębi smaku. Jeśli nie używasz alkoholu, możesz zastąpić je większą ilością bulionu i łyżką octu balsamicznego.

Jak długo karmelizować cebulę?

Minimum 30 minut! Im wolniej i dłużej, tym lepiej – cebula powinna być złocista, miękka i lekko słodka. To podstawa całej zupy.

Czy zupę cebulową można mrozić?

Tak, bez problemu! Zupa (bez grzanek) nadaje się do mrożenia na 2–3 miesiące. Rozmrażaj powoli i podgrzewaj na małym ogniu.

Jakie sery najlepiej się sprawdzają?

Klasyka to gruyère, ale świetnie sprawdzą się też: ementaler, comté, mozzarella, cheddar. Muszą się ładnie topić i ciągnąć.

Czy można zrobić wersję wegańską?

Tak! Zamiast masła użyj oliwy lub wegańskiej margaryny, a zamiast sera – roślinnych zamienników. Bulion warzywny i dobre pieczywo zrobią resztę.

Marysia
Marysia
  • Strona

Cześć! Mam na imię Marysia, na moim blogu znajdziesz wszystko, co wymyśli moja zwariowana głowa 😀

Podobne

Aioli – prawdziwe, tradycyjne, bez jajek

Ciasto marchewkowe

Szparagowa zupa krem

Marchewka po koreańsku

Dodaj komentarz
Zostaw komentarz Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Cześć!

Mam na imię Marysia, ale wszyscy mówią na mnie Dziewczyna Kucharza. I nie bez powodu – mój chłopak to zawodowy kucharz, a ja… wsiąkłam w ten smakowity świat po uszy! Na moim blogu znajdziesz wszystko, co wymyśli moja zwariowana głowa 😀

Ostatnie wpisy
  • Kieszonki z ciasta francuskiego z tuńczykiem
  • Zupa cebulowa
  • Aioli – prawdziwe, tradycyjne, bez jajek
  • Makowiec – tradycyjny, zawijany
  • Sałatka Mimoza
Ostatnie wpisy
  • Kieszonki z ciasta francuskiego z tuńczykiem
  • Zupa cebulowa
  • Aioli – prawdziwe, tradycyjne, bez jajek
  • Makowiec – tradycyjny, zawijany
  • Sałatka Mimoza
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
© 2025

Wpisz i naciśnij Enter żeby wyszukać