Hej! Dzisiaj chciałabym porozmawiać z Tobą o czymś, co być może kiedyś już obiło Ci się o uszy, a mianowicie o mrożeniu pomidorów. Brzmi ciekawie, prawda? Zastanawiałam się, czy to rzeczywiście dobry pomysł i postanowiłam to sprawdzić na własnej skórze — a raczej w mojej własnej kuchni!
Czy można mrozić pomidory?
Na samym początku zostawmy teorię na boku i przejdźmy do konkretów. Tak, pomidory można mrozić! Ale zanim pobiegniesz do zamrażarki, pozwól, że podzielę się z Tobą pewnymi poradami. Pomidory po rozmrożeniu nie będą już tak idealne do jedzenia na surowo, np. w sałatkach. Staną się miękkie i lekko wodniste. Jednak podczas gotowania — na przykład w zupach, sosach lub gulaszach — będą smakować naprawdę dobrze!
Jak skutecznie zmrozić pomidory?
Jeżeli zdecydujesz, że to jest coś, co chcesz wypróbować, to przygotowałam dla Ciebie kilka wskazówek. Wybierz dojrzałe i zdrowe pomidory. Pewnego dnia eksperymentując w kuchni, sama przeszłam przez procedurę mrożenia pomidorów i odkryłam, że najlepiej jest je najpierw obrać ze skórki. Możesz to zrobić łatwo, zanurzając je na chwilę we wrzącej wodzie. Po tym zabiegu pamiętaj, by odpowiednio je schłodzić, najlepiej w miskę z lodem.
Następnym krokiem jest ich krojenie i umieszczenie w woreczkach strunowych do zamrażania. I tutaj pozwól, że podzielę się z Tobą drobnym trikiem, który tata — kucharz — mi zdradził: używaj woreczków strunowych i staraj się wypchnąć z nich całe powietrze przed zamknięciem. Ten mały trik zapobiegnie tworzeniu się szronu i sprawi, że pomidory zachowają więcej smaku.
- Pomidory można mrozić, jednak nie nadają się one do spożycia na surowo po rozmrożeniu, ale doskonale sprawdzają się jako składnik w zupach, sosach czy gulaszach.
- Aby skutecznie zamrozić pomidory, należy je obrać po zanurzeniu we wrzącej wodzie, schłodzić, pokroić oraz przechowywać w woreczkach strunowych z usuniętym powietrzem, co zapobiega tworzeniu się szronu i zachowuje smak.
Mój osobisty eksperyment
Czy kiedykolwiek miałaś ochotę na ciepłą pomidorową w środku zimy? Ja tak i to nie raz! Zrobiłam więc mały eksperyment: zmroziłam kilka woreczków pomidorów jak opisałam wyżej. Kiedy przyszło ochłodzenie, wyciągnęłam je z zamrażarki i przygotowałam pyszną pomidorówkę! Muszę przyznać, że smak był zaskakująco dobry i niewiele się różnił od świeżego pomidorowego rarytasu.
Domyślam się, że pomidory mogą być jednym z Twoich ulubionych składników w kuchni. Więc kiedy sezon pomidorowy jest w pełni, polecam spróbować mrożenia ich! Śmiało, nie bój się eksperymentować. Dzięki temu zawsze będziesz mogła cieszyć się ich smakiem bez względu na porę roku. Kto wie, może odkryjesz nową pasję i zasługujesz na tytuł Zamarzającej Księżniczki Pomidorowej?